Uppdaterad
2013-05-15
English version
Du är välkommen att skicka in egna bidrag till denna sida. Kanske har du läst en bra bok som du vill tipsa läsarna om? Har du författat egna böcker så är du välkommen att skicka in presentationer av dessa. Var vänlig och märk e-mailet med: "Litteratur"



 

Bok- film, CD, DVD, foto och musikrecensioner, tips , presentationer

  

  

  

2002-03-10

Flugfiskarens ABC av Niels Vestergaard

Niels Vestergaard är en dansk fiskeskribent och fotograf som har gett ut ett flertal böcker på danska, men bara en har blivit översatt till svenska tidigare.

Flugfiskarens ABC är den perfekta boken om man är nyfiken på att lära sig flugfiske.

Här finns avsnitt om utrustningen, flugkastet, fisket i stilla och strömmande vatten och flugor. Allt är beskrivet på ett lättförståeligt sätt, och understöds av de pedagogiska bilderna, vilket bör passa flugfiskenovisen.

För den mer erfarne flugfiskaren kan den fungera som en uppslagsbok eller helt enkelt som en vacker bok om flugfiske. De utmärkta teckningarna och bilderna gör att boken förtjänar en plats i bokhyllan.

Boken finns på bokförlaget Settern (www.settern.se) ISBN: 91-7586-544-0.

/Stig Torniainen

2001-02-05

Lax och havsöringsflugor för vår och försommarfisket.
Lax och havsöringsflugor för sommarfisket.
Lax och havsöringsflugor för sensommar och höstfisket.

Av Erling Holmström och Ronny Carlson.

Dessa tre böcker tar upp bild och bindbeskrivning på lax och havsöringsflugor. De flesta flugorna är "lokala" flugor som författarna komponerat efter många års "experiment" och som visat sig vara mycket fiskliga och fångstrika i våra norrbottensälvar. Övriga flugor är komponerade av andra framgångsrika "lokala" flugfiskare som varit vänliga att dela med sig av sina erfarenheter. Varje fluga beskrivs med en tydlig fyrfärgsbild, en komplett bindbeskrivning och tips om hur och när den fiskas.
Alla tre böcker är också samlade på en CD-ROM. Bläddra runt, sök eller skriv ut ditt valda flugmönster. Varje fluga beskrivs med en tydlig fyrfärgsbild, en komplett bindbeskrivning och tips om hur och när den fiskas. Skivan fungerar med PC och i dom flesta Macintosh.

 
2001-01-25

Nymfefiske, av Tom Skyrud

Kanske är detta forum mest till för nya böcker men detta mästerverk från 1994 har fått alldeles för lite uppmärksamhet. Om jag har förstått rätt så är författaren yrkesbiolog och dessutom tidigare landslagsmedlem i det Norska flugfiskelandslaget. Boken innehåller kapitel behandlar bla nymffiskets historik, entomologi, driv, kast- och fisketeknik, redskap såväl som flugor och flugbindning. Detta låter kanske konventionellt och det är det när vi läser om redskap och fiskens fönster. Men i kapitlen som avhandlar snörekontroll, fisketeknikker för elv och vann samt inte minst fisketaktik uppvisar han en stor erfarenhet som bör vara få förunnat. Det råder ingen tvekan om att han beskriver självupplevda och testade erfarenheter, dessutom på ett lättfattligt sätt.

Boken redogör för den klassiska nymftekniken såväl som de mer "moderna" han beskriver sin egen modifierade Skues teknik. Den polska tekniken finns beskriven. Outriggermetoden för fickfiske. Dessutom slår han ett slag för Brooks metoden med sjunklina och nerströmsmendning för fiske i stark ström. I dessa kapitel finns det små kommentarer som så många andra författare har missat.

De som inte har prövat att fiska efter dessa metoder rekommenderar jag att läsa boken och jämföra fiskedagböckerna från tidigare år. Fångsterna kommer sannolikt att öka betydligt.

Det enda en obstinat läsare skulle kunna invända mot är att Oliver Kites "Nymffishing in practice" inte finns med i historieuppräkningen. Fast det kan inte vara annat än en lapsus.

Troligtvis bör den finnas att få tag på även efter sex år. Om inte är det mödan värt att söka antikvariskt.

Boken är fint illustrerad av Johannes Fredrikssen och dessutom finns det gott om fina färgfotografier. Inbunden, glättat papper och 203 sidor med bokmärkesband.
ISBN 82–529–1959–6. Utgiven på Landbruksförlaget. Norsk text.

Johannes / Åmål

 
2000-12-10

Fliegenwerfen, anleitung und lehrplan zum Gebetsroiterstil.

Av Heinz Lorenz. Det finns ju som bekant många kastskolor. Italienarna har sin TLT "technica di lancio tatale". Jänkarna sin saltwater style. HSHL, high speed high line som Charlez Ritz vurmade för i sin bok a Flyfishers life / Erlebtes fliegenfishen. I Sverige använder vi – oftast - som bekant den gamla engelska stilen.

Denna bok är en vidare utveckling av "Der Österrichische Wurfstil für fliegenfisher" som gavs ut 1996 på eget förlag. Egentligen skulle den kunna kallas för en ny kraftigt reviderad utgåva eftersom den har betydligt fler sidor och framför allt fotografier. Något som originalverket saknar helt.

Den stora skillnaden mellan engelsk och österrikisk kaststil är att österrikarna lägger linbågen under spötoppen i bakkastet. Stilen lämpar sig med andra ord inte om man vill kasta över hinder i bakkastet, men väl under hindren. Spöets fram och återgående rörelser sker i ovalform så som även Charles Ritz förespråkade. Men sedan upphör likheterna. Om man så vill så är det ett mellanting av vad vi i Sverige skulle kalla "vanlig stil" och ett "Belgian Cast".

Boken saknar bra illustrationer. Personligen bedömer jag den som svår jämfört med andra pedagogiska verk som finns på marknaden i kastteknik. Detta är dock en av de få i den österrikiska skolan. Men den är intressant för stilens skull. En stil som har växt fram längs de strida alpbäckar som det finns så gott om. Denna stil är förhärskande vid (Gmünder-)Traun i närheten av Salzburg. Där driver Roman Moser sitt företag idag. Historiskt sett är namn som Hans Gebetsroiter och Erich Stoll för evigt förknippande med detta sätt att kasta. 

Tysk text ISBN 3-275-01293-2. 108 sidor. Pris ca 100 SEK.

Johannes / Åmål

 
2000-11-22

The Idyl of the split-Bamboo

Dr George Parker Holden. Denna bok gavs ut år 1920 för första gången. Boken behandlar fiskets glädjeämnen såväl som hur man tillverkar sin egen utrustning. Författaren har bland annat tagit hjälp av Edwin T Whiffen för få in ett kapitel om hur man odlar silkesmask för att göra tafsar av. Men det torde vara för de som har Hoagy B Carmichels " A Masters Guide to Building a Fly Rod" (Garrisons spöbyggarbok) som husbibel som detta verk är mest intressant för. Denna bok är den som Garrison hade när han själv började bygga spön. För de som är intresserade av hur ett spö blir till eller skall bygga sitt första egna splitcanespö finns det lämpligare litteratur om man bara vill ha en bok i ämnet. Men för kalenderbitare med samlarmani som redan har Garrisons vill jag rekommendera denna för att belysa utgångspunkten som mästaren själv hade. När första utgåvan var färsk kostade en bra bambu hyvel femtio cent…

ISBN 1-55709-492-6, Inbunden 278 sidor. Engelsk text. Facsimile.

Johannes / Åmål

 
2000-11-07

A different Angle, Fly Fishing stories by Woman

En antologi där sjutton skribenter medverkar. Bland de mer namnkunniga Joan Wulf och Annie Proulux. Den senare har vunnit Pulitzer priset. Boken bedömer jag som klart läsvärd. Det är ingen instruktionsbok. Det handlar inte om så mycket flugfiske som man skulle kunna tro. Snarare om tänkvärda tankar från resor och fiskeäventyr. Bitvis är det en synnerligen charmig provokation som inga grabbar i världen hade kunnat skriva.

ISBN 0-425-15134-4 $12, häftad. Engelsk text.

Johannes / Åmål

 
2000-10-30

A Sportsmans life, How I Built Orvis by Mixing Business and Sport
Leigh Perkins with Geoffrey Norman.

Vi får L Perkins livshistoria. Han kunde lika gärna ha blivit playboy som något annat. Hur som helst så beskriver han sin arbetsbana från dess början i gruvorna till en egen rörelse med verksamhet i flera världsdelar och en omsättning som passerade en miljard 1996. Han köpte Orvis 1965 av Duckie Corkran. Från den perioden får vi följa företagets utveckling. Boken är på sätt och vis en komplettering till det verk som gavs ut i samband med företagets 125 års jubileum. Jägaren och fiskarens livsglädje kombinerad med en näsa för affärer ger oss många intressanta historier. Bland annat får vi läsa om hur FBI intresserade sig för bamburör och hur samarbetet med Farlow Sharp i Scotland uppstod. Dessutom får vi veta vad en servitris har bidragit med till flugfiskehistorien. Men det finns även gott om jakthistorier. För de som är intresserade av idéhistoria är det väl använda pengar. Rekommenderas.

Inbunden, Pris $ 19.20 ISBN 0-87113-753-7 Utgivningsår 1999. Engelsk text.

Johannes / Åmål

 
2000-10-10

Fishing Bamboo
av John Geirach

John Geirach har skrivit tiotalet böcker om flugfiske. Ännu är ingen översatt till svenska från amerikanska språket så vitt jag vet. Fishing Bamboo har ett trevligt och lättläst språk. På bokens 113 sidor tar han upp allt som förknippas med att äga eller rent av drömma om att äga ett hantverksmässigt tillverkat flugspö. Han är inte spöbyggare, men älskar dessa spön över allt annat verkar det som. I vissa lägen har han måhända mer åsikter än insikter i det tekniska. Men när det gäller respekten för konsthantverk är han fullkomlig. Boken behandlar berömda spöbyggare, spöval, lämpliga lintyper för olika modeller, ger intressanta prisjämförelser från 1900-talets början med dagens priser såväl som en intressant samling av klassiska skrönor om ryktbara amerikanska spöbyggare. Vidare får läsaren många bra tips om andra böcker i ämnet.
Det torde vara omöjligt att äga ett splitcanespö utan att ha denna boken på hyllan. 

ISBN 1-55821-591-3 $ 16.95 Finns hos Amazon.com.

Johannes / Åmål

 
2000-03-25

Dagsländor från nymf till spent spinner
Av Sören Lindroth

I denna, sin andra bok, skildrar författaren en dagsländas liv från nymfstadiet på botten via kläckningen, parningen och till stadiet vi flugfiskare kallar spent spinner. Livet beskrivs i såväl ord som bild. Det enda negativa med boken är att inte alla bilder är i färg, speciellt de på nymfer och sländor. De flesta typer av sländor skildras, där författaren berättar om sina möten med dem ute vid fiskevattnen. En finurlig sak är den tabell där alla sländor redovisas i form av deras färg i olika stadier och när de kläcks i olika delar av landet.

I bokens andra del presenterar författaren sina ideér angående flugbinding och några av sin mönster, från nymf till spent spinner. Flugmönstren är avsedda att fånga fisk med, och inte fiskare, de binds med ett fåtal material för att ge intrycket av liv i vattnet. Ett flertal intresanta lösningar och bindknep beskrivs i tydliga steg-för-steg bilder. Såväl noviser på området som mer erfarna flugbindare har behållning av boken. För novisen är det en perfekt bok för att stifta bekantskap med dagsländans liv och se hur man imiterar dessa. Den mer pedantiske flugbindaren får de olika dagsländorna presenterade i exakta färger och får dessutom en påminnelse att allt för naturtrogna och komplicerade flugmönster kanske inte alltid är de som fångar mest fisk. 

Boken ges ut av bokförlaget Settern och kostar ca 256 kr (år 2000).
ISBN 91-7586-507-6

Hälsningar Stig Torniainen
http://flugfiske-stig.blogspot.se/

 
1999-12-13

Öringarnas dal av Gunnar Westrin

I denna bok tar författaren med oss ut på "öringjakt", en jakt efter en dal där öringarna fortfarande lever sitt fria liv i strömmar opåverkade av människan. Tillsammans med flugspöet färdas Westrin över stora delar av världen, från sandåslandet i norr till Nya Zeeland, och allt detta får man som läsare ta del av. Författaren förmedlar också hur trevligt man kan ha i goda vänners sällskap och som vanligt lyser hans starka känsla för miljön igenom. Dessutom finns det många fina färgbilder som förhöjer stämmningen i berättelsen. Kolla in bilden på baksidan, en kanonbild !!
Boken avslutas med några av hans favoritflugor, med mönster och bilder. Personligen tycker jag att detta är det bästa Westrin skrivit tillsammas med "Fjällfiske".

Boken har getts ut på bokförlaget Settern ISBN 91-7586-483-5

Hälsningar Stig Torniainen

 
1999-12-13

Fjällfiske av Gunnar Westrin

I denna bok, den tionde av Westrin, får läsaren en sammanfattning av författarens 30-åriga erfarenhet av fjälfiske. Man får ta del av Westrins personliga erfarenheter om hur man lever på fjället, hur man packar ryggsäcken, fiskeutrustning, flugor, flugbindning m.m.
För novisen finns det mycket att hämta och den mer erfarne fjällfiskaren kanske ifrågasätter en del råd som jeans och heldress i fjällpackningen. Allt detta, som vanligt när det gäller Westrin, inbakat i sköna berättelser om fiske och gemenskap. Hans starka miljöengagemang finns även med i denna bok. I boken finns också fina färgbilder som gör boken till en perfekt bok för mörka kalla vinterkvällar när man längtar efter vakande öringar.

Boken är utgiven på bokförlaget Settern  ISBN 91-7586-501-7

Hälsningar Stig Torniainen

 
1999-11-12

TUNDRANS ÖRING

Har precis avslutat boken "TUNDRANS ÖRING" av Martin Falklind.
Jag rekommenderar alla flugfiskare att ha ett ex av den i sin bokhylla.

Har man sett filmen med samma titel, eller Martin´s tidigare film om laxen på Kolahalvön, får man bilden att det bara är att åka dit och dra upp storfisken. Boken visar upp en annan sida av fisket på Kola, att det inte alltid går smärtfritt, utan en massa oförutsedda problem dyker upp som måste lösas snabbt. Det kan vara allt från byråkratiska problem med fiskelicenser till helikoptrar som inte finns. Boken skildrar de första provfiskena som genomfördes på Kola till den senaste resan till tundrans öring. Martin har nedtecknat många fina fiskestunder, men också fångat kamratglädjen som råder i lägret. Man får också en bra bild av hur mycket jobb det ligger bakom ett sådant filmprojekt, planerig, genomförande och efterarbete.
Det är bara att gratulera Martin till att han fick åka i sin "tidsmaskin" till öringvatten han tidigare bara kunnat drömma om. Vi andra får drömma oss bort med hjälp av denna bok och önska att man någongång kan uppleva något liknande.
Boken avslutas med några av Torill Kolbu´s vackra flugmönster. Ett plus också till alla vackra fotografier.

Boken har getts ut på Bokförlaget Settern. ISBN 91-7586-509-2

Hälsningar Stig Torniainen

 
1998-06-21

Flies for Trout

Hej!!!!!!
Boken "Flies for Trout" är en bok som visar 670 olika flugtyper-allt som man kan tänkas fiska på kroken! Boken är skriven av Dick Stewart och  Farrow Allen, (inga bindbeskrivningar!). En inspirerande Bok!

Hälsningar Anders Johansson

 
1998-06-04

Den stora boken om flugfiske

Hej!!
Ett Tips om en bok är "Den stora boken om flugfiske"som handlar allting från utrustning och flugbindningstips till entomologi och fisketaktik/teknik. Redaktören är Göran Cederberg och författare är Steen Ulnitz, Arthur Oglesby, Bengt Öste, Lefty Kreh och Göran Cederberg. Illustratörer är Gunnar Johnson och Tommy Gustavsson. Utgiven 1996.

Hälsningar: Anders Johansson

  

  

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten. Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2012

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webmaster
Mats Sjöstrand



 


 

Sponsorpolicy / Våra sponsorer:

Sportfiskemässan i Stockholm/Älvsjö 2018

Julklappstips på presenter.se

Dackonline.se

Huntyard & Berras Allt inom flugfiske

Annons för fiskeflugor.se

Annons för UNI-products, www.uniproducts.com

Annons för Bamboorods.se

Laxfiske på Bårdshaug Herregård, Norge

Annons för www.settern.se

Salmon fishing on river Spey, Scotland

Intresserad av att annonsera här?
Kontakta Mats

 

Sportfiskemässan i Stockholm/Älvsjö 2018

Intresserad av att annonsera här?
Kontakta Mats

 

Sportfiskemässan i Stockholm/Älvsjö 2018

Intresserad av att annonsera här?
Kontakta Mats