Flugfiske Magasinet Rackelhanen, Flugfiska
Online-Flugfiskemagasin med allt inom flugfiske

  

 
Produktnyheter
2016-10-02

På gång inom flugfiske
2016-10-21

Artikelregister/Index

Flugbindning

Fisketaktik, Teknik

Flugmönster

Marknadstorg
160521

Berättelser/Historier

Entomologi

Utrustning

Fiskevatten

Spöbyggnad

Blandat

Bildgallerier/Foto

Flugfiskefilme

Litteratur/Musik

Video/DVD

Matrecept

Vatten- & Fiskevård

Länkar
170117

Frågor, FAQ
140607

Info om denna sajt

Ordlista

English version.
Innehållet skiljer sig från den svenska

 

!! Skribenter sökes!!
Välkommen att bidra med eget material
Läs mer på
infosidan

Norwegian Salmon Association, saving the wild Atlandic Salmon

Fjällorna
Rikstäckande sportfiskeklubb för tjejer.

Älvräddarna
Vi behöver ert stöd

Flugfiske i Norden
Sveriges äldsta flugfisketidning

Det senaste på Rackelhanen:

Se på insekter
Man kan fånga insekter av många olika orsaker och med olika målsättning. En del kanske man vill bevara för att ha som förebilder vid bindstädet, andra önskar man studera hemma i akvariet i lugn och ro. Se hur de utvecklas, och kanske få uppleva hur de en dag förvandlas till vingade könsmogna insekter. Av Gunnar Johnson 1980 (2017-04-22)

En flicksländenymf till vårens regnbågsfiske
Under åren har olika imitationer av flicksländenymfen avlöst varandra. Ibland binder jag dem detaljrika och realistiska, medan jag andra år gör dem mer spartanska. Jag kan inte säga vilket som är bäst, bara att flicksländenymfen är en av mina viktigaste flugor för stillvattenfiske under vår och försommar. Av Johan Klingberg 2009
(2017-04-12)

GLEAMER - ett nytt annorlunda bete
Vid praktiskt fiske har GLEAMER visat sig utomordentligt attraktiv inte bara för fisk av laxsläktet utan också för abborre och gädda. Artikel från 1973 av Gunnar Johnson. (2017-03-20)

Långskaftade "danskar"
Selvom langskaftede fluer lige netop er 100 år, er de stadig stedbørn i mange fluesamlinger — måske fordi de er for ligetil sammen lignet med de finurlige konstruktioner, der er så smukke og sværre at binde, at man knap nok nænner at fiske med dem. Av Mogens Espersen 1987 (2017-02-18)

Ett smörgåsbord åt sjöfisken
En stor del av vårt flugfiske bedrivs i stilla vatten efter inplanterad regnbåge. Men isättningarna sker idag (1986) slentrianmässigt, och kvaliten på fisket är i många fall i sjunkande. Men det behöver inte vara så. Ger vi regnbågen en ärlig chans genom att erbjuda dem rätt förutsättningar så kan vi få både snabbvuxen och "förvildad" fisk, som erbjuder ett betydligt intressantare, entomologiskt baserat flugfiske. Av Tomas Olson 1986 (2017-02-18)

Ett flugfiskearv
Det sägs att när man börjar komma upp i mogen ålder så har man lättare att komma ihåg det som hände när man var ung än det som ligger mycket närmare i tiden. Man kommer ihåg sin barndoms soliga somrar, när det regnade bara på nätterna och varje morgon blev till ett nytt, daggfriskt äventyr. Av Rolf Smedman 1982 (2017-02-10)

Press release (Eng):
New UNI-Soft Wire Royal Blue
UNI-Products, a world leader in the supply of spooled fly-tying materials, announces the addition of Royal Blue to the available colors of UNI-Soft Wire. Available in three sizes. (2017-02-03)

Björkabaggen
En fluga för Björkadammens öringar och regnbågar, ja säkert. Men den funkar bra överallt. Artikel med bindbeskrivning. Av Gunnar Johnson 1973 (2017-01-18)

Frihet i laksefiske med enhåndsstang (No)
Om fluestenger til laksefisket. Mest om enhånds men og litt om tohåndsstenger og deres "overforbruk". Av Erling Olsen 2008. (2017-01-18)

Produktnyhet: ÄLVEN KALLAR – En flugfiskares memoarer
Den kände flugfiskeprofilen Gunnar Westrin bjuder oss på en personligt präglad tidsresa genom sju decennier, med fiskeupplevelser & vår miljö som röd tråd. Det handlar om en livets dokumentation, skriven med den stil som är så omtyckt av Westrins trogna läsekrets. (2017-01-12)

Historien upprepar sig - eller veteranmaterialens återkomst?
På mitten av 1970-talet gjorde splitcane come back som spömaterial, det var det inte många som trott på femtiotalet när de då nya glasfiberspöna började sitt segertåg. Glasfiberspönas jämna kvalitet och låga pris populariserade flugfisket. Glasfibern var underhållsfri och kunde inte ens angripas av röta som misskötta canespön.
Av Anders Johannesson 2005 (2016-12-19)

Vincent Marinaros Jassid
Sällan har väl en så liten fluga spelat så stor roll för torrflugefisket som Vincent Marinaros Jassid. Förebilden till flugan var egentligen inte "midges" eller knott utan en i ytfilmen lågt liggande skalbagge. Den imitationen var en hyfsat stor fluga men det var de riktigt små storlekarna av flugan som kom att vinna popularitet. Av Johan Klingberg 2005 (2016-12-19)

Royalflugor - vackra attraktorer
Vackra flugor kan många gånger vara effektiva. De färggranna skapelserna lockar ibland den trögaste öring eller regnbåge till hugg. De attraherar fisken på ett speciellt sätt och dagens torrflugehackel ger flugorna "superflyt". Av Sune Adolfsson 1991. (2016-11-27)

Gary LaFontaines nattsländepuppa
Artikel om Gary LaFontaines sätt att imitera kläckande nattsländepuppor. När nattsländepupporna stiger mot vattenytan för att kläckas har de ett gasskikt alldeles under pupphuden... Av Gunnar Johnson 1991 (2016-11-26)

Flugor med vinge och hackle av hår
Presentation av Jyde-Simon och två av hans många havsöringsflugor. Av Preben Torp Jacobsen 1991 (2016-11-10)

Med fluga i Vättern
Flugfiskarna i södra Sverige är inte bortskämda med harrvatten. Därför är det förvånande att inte fler utnyttjar den möjlighet till fiske efter strandnära, vakvillig harr som Vättern erbjuder. Av Gunnar Johnson 1991
(2016-11-10)

Till salu: Äldre Hardy rullar och Hardy Neroda flugask.
Kenneth Boström säljer ut delar ur sin samling av flugfiskeutrustning.

Sök på hela Rackelhanen

 

  

Mina rekommenderade inställningar för den bästa upplevelsen av Rackelhanen
 
Blackline

För kommentarer eller frågor angående Flugfiskemagasinet Rackelhanen kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webmaster/redaktör

Mats Sjöstrand

Blackline

Var vänlig att respektera upphovsmannarätten. Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis från "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet utan tillstånd från respektive förtattare/skribent.

Mats Sjöstrand 2017

Blackline

Online-Flugfiskemagasin med allt inom flugfiskeFlugfiska, Flugfiske

Online tidning, flugfisketidning, läsvärt med tusentals artiklar om flugfiske,
webzine, onlinetidning, på näter, på Internet, magasin, webplats, sajt, flugfiskesajt, flugfiska, flugbindningssajt, läs om flugfiske, läsvärt, flugfiskemagazine

 

2017-04-22
Flugan Rackelhanen, världens bästa!

Sponsorpolicy / Våra sponsorer:

Laxfiske på Bårdshaug Herregård, Norge

Annons för flugbindning.com

Annons för www.settern.se

Salmon fishing on river Spey, Scotland

Dackonline.se

Huntyard & Berras Allt inom flugfiske

Annons för fiskeflugor.se

Annons för UNI-products, www.uniproducts.com

Annons för Bamboorods.se

Intresserad av att annonsera här?
Kontakta Mats