Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2016-05-22
English version
 

Elk Hair Caddis
Av Gunnar Johnson 1983

Elk Hair Caddis

  Caddis är de amerikanska flugfiskarnas namn på nattsländor, och liksom här hemma har nattsländorna blivit allt mer populära som flugor. Det är inte så konstigt, eftersom de i USA liksom här finns i stora mängder vid de flesta vatten under en stor del av säsongen.

  Jag ska här presentera en nattslända som är mycket populär i USA. Den heter Elk Hair Caddis, eftersom vingen är gjord av hår från den nordamerikanska elken, ett stort djur besläktat med vår kronhjort. Elk Hair Caddis binds med både ljus och mörk vinge, och med kroppen i flera olika nyanser, men gemensamt för serien är att flugorna är försedda med ett kroppshackel.

  Denna nattslända är mycket lätt att binda, och den ger en fluga med god flytförmåga och fin siluett. Elk-hår kan vara svårt att få tag på här i Sverige. Vi väljer därför vanligt hjorthår, som liknar mörkt elkhår. Vill vi göra en ljusare fluga kan vi använda renhår, som finns i många olika nyanser.

  Eftersom vi vill ha en fluga som flyter bra, använder vi en tunn och lätt torrflugekrok, men väljer en med nedböjt öga. Då blir det lättare att trimma flugan framme vid huvudet. Lämplig krokstorlek är 12- 16.

  Bindbeskrivning

1. Välj en bindtråd i samma färg som du tänker ha på kroppen. Linda en bädd, och fäst in ett kortfibrigt tupphackel vid krokböjen. Hacklet ska fästas i spetsen.

2. Dubba bindtråden med Fly-Rite...

3 .... och linda den dubbade tråden till en jämn och fin kropp. Se till att du har några millimeter kvar av krokskaftet för att fästa in kroppshackel och vinge.

4. Linda tupphacklet åt samma håll som dubbingen. Hackelstammen kommer då att sjunka in i kroppsmaterialet, och blir därmed mer skyddad mot vassa fisktänder.

5. Tag en inte allt för tjock bunt hjort- eller renhår. Trimma in längden, så att vingen slutar strax bakom krokböjen. Håll ett fast tag med vänsternypan om vingroten och för sedan upp bindtråden mellan tummen och vingen, och sedan ner igen mellan vingen och pekfingret på krokens baksida. Bindtråden ligger nu i en ögla över vingen. Dra bindtråden rakt ner, och se till att vingen inte glider ur läge. Lägg därefter genast ytterligare några varv runt vingroten. Avsluta med en whip-finish-knut och lacka denna. Trimma håret som sticker ut framme vid huvudet. Observera att den avslutande knuten ska ligga runt vingroten, och inte framme vid huvudet.

  Gör gärna dina Caddis i flera olika färgvarianter. Själv har jag funnit en med grön kropp vara bra i mina hemmavatten, men också beige, grå och till och med orange kroppar har ibland föredragits av fisken.

Bindbeskrivning av Elk Hair Caddis

  Fisketips

  Du ska alltid impregnera din Caddis i god tid före fisket. Ofta gör jag det till och med redan då jag binder mina flugor.

  I USA använder man gärna en Elk Hair Caddis också vid andra tillfällen än då det finns nattsländor på vattnet. Bland annat anses den vara en god representant för olika gräshoppor. Många amerikanska flugfiskare har en lite annorlunda fisketeknik än vi har i Sverige. Dels kastar de helst korta men mycket exakta kast, och dels vill de helst fiska sina flugor med helt "död" drift. Flugan ska flyta helt fritt med strömmen.

  Själv ger jag ibland min Elk Hair Caddis en lätt rörelse genom att hasa den över vattnet. Det kan verka mycket lockande på fisken.

Text av Gunnar Johnson 1983 ©

 

Red's not: Elk Hair Caddis skapades av amerikanen Al Troth 1957.

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2016

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: