Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2002-01-23
English version
 

Traver on fishing
av Robert Traver

Traver on fishing, by Robert Traver

  Traver on Fishing, av Robert Traver. Den numera bortgångne författaren hette egentligen John D Voelker (1903-1991). Han gjorde en kometkarriär som författare med boken "Anatomy Of A Murder" som han skrev på fritiden när han arbetade som jurist i staten Michigan, USA. Den berättelsen filmades sedan med Jimmy Stewart . Detta innebar att han kunde fiska och skriva på heltid. De flesta berättelserna kommer från hans älskade U.P. Upper Penninsula, dvs övre halvön mellan de stora sjöarna där USA gränsar till Canada i staten Michigan. Totalt hann författaren med elva böcke

  Traver On fishing är en antologi med material från i huvudsak tre olika böcker, Trout Madness 1960, Anatomy Of A Fisherman 1964 och Trout Magic 1974.

  Anatomy Of A Fisherman är en fotobok med mindre texter till som påminner om Slava Stochels och Jens Ploug Hansens verk. Av dessa foton finns det tyvärr inte ett spår av i antologin.

  Egentligen borde det var en omöjlighet att göra en antologi där förläggaren tvingas utesluta visst material från originalböckerna när de håller Travers klass. I ett mycket kort kapitel jämför författaren fiskaren mot jägaren, i ett annat presenteras Morris Kushner, den berömde spöbyggaren. Kapitlet "Fly Fishermen, The Worlds Biggest Snobs" väcker tankar hos alla. Men det är svårt, på gränsen till omöjligt, att framhålla vissa kapitel framför andra i denna antologi.

  Boken har dessutom femtiotalet sidor med material från tidningsartiklar som ej tidigare har publicerats i bokform. Som ett komplement finns det ett fåtal sidor av andra skribenter som beskriver författarens liv och leverne.

  Att läsa Rober Traver är ett hälsospa för sinnet. Författaren lyckas fånga flugfiskets innersta väsen och klä det i ord. Anspråkslösheten är en själklarhet samtidigt som fisket beskrivs som det underbara privilegium det är.Han är tveklöst en av de bästa författarna genren genom tiderna.

  Utgiven på Nick Lyons Press, NL var från början professor vid Hunter College men gjorde karriär som förläggare. För övrigt välkänd kolumnist i Fly Fisherman Magazine.

  Boken har 320 sidor, ISBN 1-58574-296-1, inbunden version. Engelsk text. Pris 30 US Dollar 2001.

© Anders Johannesson / Åmål 2002

 

Välkommen att skicka in recensioner och kommentarer om denna boken till oss

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: