Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2001-07-01
English version

 

Årets första slända

Bäcksländan kläcker redan då stränderna ännu täcks av is, och solvarma dagar får den strömharren att stiga i årets första vak

Text: Per Brännström
Foto: Niklas Brännström

Bäcksländor, foto av Per Brännström
Till vänster min äggläggande bäckslända och till höger grundmodellen med vingarna platt över kroppen.

 

Efter en lång vinter med ett otal timmar bakom flugbindningsstädet och med en ständig längtan att få komma ut igen till sina drömmars flugfiskevatten, så är den tidiga vårvinterns första flugfiske alltid samma höjdpunkt i flugfiskarlivet. Man insuper vårsolens första värme och vet att en ny flugfiskesäsong ligger och väntar...

   Här uppe i trakterna kring Umeå börjar åarna så smått att bli fiskbara igen i mars månad. Men det innebär ett smygfiske kring iskanterna vid mer strömsatta ställen längs åar och älvar, för i vårsolens värme är det bäcksländorna som är först ut att kläckas, och de tilldrar sig då ofta strömharrens intresse med årets första häftiga vak som följd.

   Till det här mycket tidiga flugfisket efter harr har jag utvecklat två olika mönster av bäckslända, som båda blivit mina absoluta favoriter, eftersom de är så effektiva, men också för att de inte är allt för svåra att binda.

   Det första mönstret, som jag kallar "Vanlig Bäckslända", fiskar jag vanligtvis under kläckningsperioder, då enstaka bäcksländor under flygfärden hamnar på vattenytan. Den flugan imiterar den allmänna bäcksländan, som är 10—12 mm lång och grå till färgen. Så här binder jag den:

Krok: Tiemco 2312 stl. 12-14.
Bindtråd: Unithread 8/0 svart.
Kropp: Flyrite nr 7 mörkgrå.
Hackel: Mörkt dun färgat palmérhackel av god kvalitet, som klipps på ovan- och undersidan.
Vinge: Grå microweb utklippt i bäcksländans vingform och inbunden så att den ligger platt ovan på kroppen.
Vanlig bäckslända, foto av Niklas Brännström

   Det andra mönstret har jag utvecklat för den tid då bäcksländehonan lägger sina ägg. Äggläggningen brukar äga rum två till tre veckor efter att jag sett de första kläckningarna och pågår sedan sporadiskt en tid framöver.

   Vid själva äggläggningen flyger honan över vattenytan med korta stopp och ivrigt flaxande vingar, vilket har-ren verkligen har svårt att motstå. Det här beteendet och den flaxande rörelsen är det svårt - för att inte säga omöjligt - att imitera, men med "Äggläggerskan" på tafsen har jag ändå lyckats ganska bra. Jag fiskar den med små korta ryck för att förstärka intrycket av liv och rörelse hos flugan. Här följer bindmönstret:

Krok: Tiemco 2312 stl 12-14.
Bindtråd: Unithread 8/0 svart.
Kropp: Flyrite nr 7 mörkgrå.
Hackel: Mörkt dunfärgat palmérhackel av god kvalitet, som klipps på ovan- och undersidan.
Vingar: Naturlig beige raffia. utklippt i bäcksländans vingform och inbundna isär och snett uppåt - bakåt.
Äggläggerskan, foto av Niklas Brännström

 

© Text: Per Brännström
© Foto: Niklas Brännström

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar  

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten. Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2002

Om du har några kommentarer eller frågor angående Flugfiskemagasinet Rackelhanen så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webmaster/redaktör

Mats Sjöstrand